Kött eller grönt. Död eller liv.

en genomsnittlig svensk äter under sin livstid 669 kycklingar, 4 kor, 2 får, 30 grisar och tusentals fiskar.

Korna, kalvarna och tjurarna
I bregottreklmaen gör korna inte annat än idylliskt betar tillsammans med sina kalvar på gröna ängar. Sanningen är att kalven för det mesta tas ifrån kon strax efter födseln, vilket leder till saknad och sorg hos båda djuren. Detta görs för att kons mjölk ska säljas till människor istället för att ges till kalven. Under vinterhalvåret står de flesta kor i Sverige uppbunda inomhus och kan bara stå upp eller ligga ner på samma fläck. De som inte är uuppbunda går lösa inomhus.  Efter 4-5 år anses mjölkkon "utsliten" och dödas i förtid.65%av nötköttet som köps kommer från mjölkkorna och deras hankalvar.

varje år dödas ca 3miljoner grisar i sverige. 99% av dessa lever sina liv inomhus. Många ser solljus för första och ända gången när slaktbilden kommer för att köra dom till slakteriet. Hangrisarna kastreras strax efter födseln, utan bedövning. De små griskultingarna skiljs från sin mamma vid en onaturlig tidig ålder. Boxarna är trånga och grisarna saknar ofta strö. De svenska grisarna får inte utlopp för sina naturliga behov av att böka, undersöka och röra på sig.

Av Sveriges drygt 6miljoner hönor lever över en tredjedel fortfarande i små burar där det knappt har utrymme att sträcka ut vingarna. De tillåtna burarna i Sverige är så kallade modifierade burar. De innehåller sandband, rede och sittpinne. Det låter kanske trevligt, men buren är fortfarande liten och hönornas behov att kunna röra på sig har helt ignorerats. Av de hönor som slipper burarna, får de flesta leva sina liv helt inomhus och i svår trängsel. Varje år kläcks också 5miljoner tuppkycklingar. Eftersom de inte producerar några ägg så betraktas de som olönsamma och mals ner levande straxt efter kläckningen.

Kycklligkött har blivigt populärt och billig mat. Men kycklingarna har fått betala dyrt för det låga prisen i frysdisken. De kläcks i maskiner och får aldirg träffa sin mamma. De små kycklingarna växer så snabbt att benen i många fall inte orkar bära upp den tunga kroppen. Kycklingarna växer upp i stallar där över 30 000 individer kan trängas ihop. De tvingas gå och ligga i sin egen avföring hela livet. Efter bara 35dagar är det dags för slakt. Tiotusentals fåglar dör redan under slakttransporterna. På slakeriet hängs kycklingarna upp och ner i fötterna vid fullt medvetande. Sedan släpas deras huvuden genom ett elektriskt vattenbad, avsett att bedöva, innan halsen skärs av i en maskin.

våga välja nytt.
http://www.djurensratt.se

Kommentarer
Postat av: ibbe

Jag börjar nästan gråta

2009-07-15 @ 12:56:25
URL: http://ibberonnberg.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0